Hengitys
Tutustu hengitykseesi
Tutustu hengitykseesi – tutustu itseesi – kurssi
5 kerran kurssi
Maanantaisin 7.4.- 12.5 (ei tuntia 21.4.) 18.30- 19.45
varaa ennen 30.3. 93€ (sen jälkeen 100€)
5 kerran kurssilla lähestymme hengitystä lempeästi ja uteliaana. Keskitymme eri kerroilla
1) hengityksen huomaamiseen
2) uloshengityksen lempeään tukemiseen
3) uloshengityksen ja äänen suhteeseen
4) omaan sisätilaamme
5) sisäänhengitykseen.
Työskentely hengityksen kanssa rakentuu turvan ympärille. Hitaus, lempeys ja ihmettely sekä pieni ryhmäkoko (2-10 hlö) tukevat turvan vahvistumista niin ryhmässä kuin jokaisen omassa kokemuksessa.
Jokaisella kerralla päätämme tunnin pidemmän, musiikin ja ohjaukseni tukeman, rauhoittavan ja syväluotaavan hengittelyyn, tietoisesti mutta leväten.
Hengitys toimii lempeänä siltana myös tietoisen ja ei-tietoisen välillä. Siksi harjoitus voi olla avuksi myös haitallisten uskomusten tunnistamisessa ja vaikeiden kokemusten integroimisessa.
Jos huomaat hengityksesi olevan epätasapainossa, koet stressiä tai haluat vahvistaa kontaktia omiin tuntemuksiin ja itsesäätelyyn, ehkä kurssi on juuri Sinulle!

Hermoston säätely hengitysharjoituksilla
Hengitys on tahdosta riippumattomista toiminnoista ainoa johon voimme vaikuttaa myös tietoisesti. Hengitysrytmi vaikuttaa muun muassa sydämen sykkeeseen sisäänhengityksen nopeuttaessa ja uloshengityksen hidastaessa sykettä. Yksinkertaisin tapa rauhoittaa kehoa akuutisti on pidentää uloshengitystä. Hengitys toimii tällöin itsesäätelyn tukena.
Tapamme ja tyylimme hengittää kertoo meille mitä kehossamme tapahtuu. Se mitä kehossa tapahtuu, kertoo puolestaan usein tietoisuutemme ulottumattomissa olevista uskomuksista ja muistoista, sekä kehon syvistä jännityksistä, joita kehoon on tallentunut elämän aikana.
Hengitys toimii siltana kehollisen, emotionaalisen ja henkisen välillä. Olemme psykofyysinen kokonaisuus ja vaikuttamalla yhteen osaan vaikutamme kaikkiin muihinkin osiin itsessämme. Fyysinen tai emotionaalinen kipu vaikuttaa hengitykseemme ja voi johtaa hengityksen epätasapainoon. Hengitystä vapauttamalla voimme vaikuttaa kehon tai mielen tiloihin ja auttaa hengitystä palaamaan jokaisen omaan luontaiseen rytmiin.
Hengityksen äärelle pysähtyminen on helppo ja yksinkertainen tapa pysähtyä tähän hetkeen. Kyky tunnistaa mitä itsessä tapahtuu vahvistuu. Intensiivisen tunteen tai tilanteen hetkellä hitaat tietoiset hengitykset rauhoittavat ja vahvistavat kykyä valita seuraava askel reagoimisen sijaan.
Ryhmätunneilla ohjaan tietoista hengitystä, musiikin tukemana. Nenän kautta hengitettäessä tietoisesti, mutta lempeästi, vahvistamme hermoston neutraalia palautumisen tilaa. 30-40 minuutin yhtäjaksoinen tietoinen hengittäminen toimii turvallisena siltana kehon ja mielen välillä.
Lähteitä ja luettavaa hengityksestä:
Martin, M. (2016). Hengitys virtaa. Kohti kehon ja mielen tasapainoa. Kirjapaja, Helsinki.
Martin, M., Seppä, M,, Lehtinen, P. ja Törö, T. (2023). Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena. 3. painos. Hengittävä mieli.