TRE – hoidot (Tension Release Exercise)

Mitä on TRE?

TRE (Tension Release Excercise) on kehollinen stressinpurkumenetelmä, joka perustuu fysiologiseen mekanismiimme (tuottaa ja) purkaa energiaa kehosta. Hermostomme tahdosta riippumaton osa säätelee puolustautumisen ja suojautumisen mekanismeja automaattisesti. Menetelmän on kehittänyt sosiaalitieteen tohtori David Bercelli 2000- luvun taitteessa. TRE- harjoitus kumpusi tarpeesta auttaa konflikteissa traumatisoituneita ihmisiä yksinkertaisella mutta tehokkaalla tavalla.

Lantion alueen lihakset aktivoituvat automaattisesti pelkoreaktiossa. Aktivoimalla näitä lihaksia herättelemme kehon viemään loppuun reaktioita, jotka on sammutettu ennen kuin ylimääräinen energia on päässyt poistumaan kehosta. Tärinä, vapina tai muu kehon liike ovat kaikille selkärankaisille ominaisia tapoja purkaan kohonnutta stressiä ja vireystasoa. 

Täriseminen, vapina ja tahdosta riippumattomat kehon liikkeet on aikojen saatossa yhdistetty kulttuurisesti ei-toivottuihin ominaisuuksiin, kuten heikkouteen ja haavoittuvuuteen. Olemme oppineet ohittamaan kehon tarpeen purkaa ylimääräistä energiaa sen luonnollisella tavalla.

Mitä TRE-tunnilla tapahtuu?

TRE- harjoitus etenee helppojen lämmittävien ja venyttävien liikkeiden kautta aktiivisen lepoasentoon, missä tärinä lähtee liikkeelle lantion alueelta. Jokaisen keho tärisee ja värisee omalla tavallaan. Oleellista on havainnoida mitä kehossa tapahtuu arvottamatta liikettä tai sen laatua. Lopuksi havaintojen jakaminen jäsentää kokemusta ja vahvistaa kehotietoisuutta. Oleellista on sanallistaa havaintoa, sen voi tehdä ryhmässä jakaen tai kirjoittamalla. Alussa moni on kuvannut kokemusta oudoksi mutta miellyttäväksi.

Mitä hyötyä harjoittelusta on?

TRE -harjoittelu voi muun muassa helpottaa syvää kroonista jännitystä, vähentää kroonisia kipuja, parantaa unen laatua, lisätä kehon liikkuvuutta ja auttaa kehoa palautumaan raskaasta fyysisestä tai psyykkisestä kuormituksesta. TRE harjoittelu on kokeilemisen arvoista sinulle, joka kärsit pitkittyneestä stressistä, istut paljon, liikut aktiivisesti tai työsi on erityisen kuormittavaa henkisesti tai fyysisesti.

Kyky säädellä stressiä, purkamalla sitä, lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kehotietoisuuden vahvistuessa olet tietoisempi todellisista tarpeistasi, olipa kyse unesta, ravinnosta, levosta tai liikunnasta ja kykenet pitämään tarpeista huolta.

Sopiiko TRE harjoittelu kaikille?

TRE- harjoitus mobilisoi kehoa ja aktivoi hermostoa, siksi harjoittelu ei sovi jos sinulla on:

sydänsairaus, epilepsia, aktiiviset syöpähoidot, äskettäinen leikkaus/vamma, vakava mielenterveyden pulma (skitsofrenia, psykoosi) tai voimakas psyykelääkitys. Tai jos olet raskaana. Jos olet epävarma ota yhteys ohjaajaan ja keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

TRE ei korvaa lääketieteellistä hoitoa tai terapiaa/ ammatillista psykologista apua.

TRE tunnit

Viikkotunnit torstaisin 17:30-18:45 (tarjous 3x kortti 55 €)
Aloituskurssit– ilmoitetaan erikseen. Voit tilata aloituskurssin omalle ryhmälle (2-10 hlö). Seuraava aloituskurssi LA 20.1.2024 10-13 50€ ja Su 21.1. 10-12 pidetty harjoitus kaikille 30€ (yhteensä 75€)

Yksilöohjaukset – sovitaan erikseen. Hinta 75€/kerta tai 210€ 3xkortti.
Laita viestiä – jonna.roell@gmail.com
jonnaroell.com

Lue aiheesta lisää:
TRE Finland
David Bercellin sivut
Eräs kokemus TRE harjoittelusta
Hoidossa Podcast