Hengitys

Tutustu hengitykseesi – kurssi

Tutustu hengitykseesi – tutustu itseesi
Kursseilla opit hermoston toiminnasta ja siitä miten hengitys vaikuttaa kehoon ja mieleen. Opit miten hengityksen keinoin vahvistat kehotietoisuutta ja kykyä havaita mitä sinussa tapahtuu. Tutustumme hengitykseen ja sen vapauttamiseen erilaisin vaihtuvin harjoituksin lisäksi jokaisella kerralla teemme yhden pidemmän, rauhoittavan ja palauttavan harjoituksen.

Hermoston säätely hengitysharjoituksilla

Hengitys on tahdosta riippumattomista toiminnoista ainoa johon voimme vaikuttaa myös tietoisesti. Hengitysrytmi vaikuttaa muun muassa sydämen sykkeeseen sisäänhengityksen nopeuttaessa ja uloshengityksen hidastaessa sykettä. Yksinkertaisin tapa rauhoittaa kehoa on pidentää uloshengitystä. Hengitys toimii tällöin itsesäätelyn tukena.

Tapamme ja tyylimme hengittää kertoo meille mitä kehossamme tapahtuu. Se mitä kehossa tapahtuu, kertoo puolestaan usein tietoisuutemme ulottumattomissa olevista uskomuksista ja muistoista, joita kehoon on tallentunut elämän aikana.

Hengitys toimii siltana kehollisen, emotionaalisen ja henkisen välillä. Olemme psykofyysinen kokonaisuus ja vaikuttamalla yhteen osaan vaikutamme kaikkiin muihinkin osiin itsessämme. Fyysinen tai emotionaalinen kipu vaikuttaa hengitykseemme ja voi johtaa hengityksen epätasapainoon. Hengitystä vapauttamalla voimme vaikuttaa kehon tai mielen tiloihin ja auttaa hengitystä palaamaan jokaisen omaan luontaiseen rytmiin.

Hengityksen äärelle pysähtyminen on helppo ja yksinkertainen tapa pysähtyä tähän hetkeen. Kyky tunnistaa mitä itsessä tapahtuu vahvistuu. Intensiivisen tunteen tai tilanteen hetkellä hitaat tietoiset hengitykset rauhoittavat ja vahvistavat kykyä valita seuraava askel reagoimisen sijaan. 

Ryhmätunneilla ohjaan tietoista hengitystä, musiikin tukemana. Nenän kautta hengitettäessä tietoisesti, mutta lempeästi, vahvistamme hermoston neutraalia palautumisen tilaa. 30-40 minuutin yhtäjaksoinen tietoinen hengittäminen toimii turvallisena siltana kehon ja mielen välillä.

Viikkotunnit alkavat syyskuussa.


Lähteitä ja luettavaa hengityksestä:

Martin, M. (2016). Hengitys virtaa. Kohti kehon ja mielen tasapainoa. Kirjapaja, Helsinki.

Martin, M., Seppä, M,, Lehtinen, P. ja Törö, T. (2023). Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena. 3. painos. Hengittävä mieli.

Terve.fi artikkeli

hyväterveys.fi artikkeli