Blogi

Multitaskaaminen – Sosiaalisen median haitat

Pystyykö ihminen oikeasti tekemään montaa asiaa samaan aikaan? Onko siitä kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä? Useat tutkimukset osoittavat, että keskittymistä vaativien tehtävien liian tiheä vaihtaminen vaatii hurjasti aivotyötä sekä kuormittaa aivoja. Se näkyy virheinä ja keskittymisvaikeuksina. Ihmisten aivot eivät pysty käsittelemään monia asioita yhtä aikaa, vaan ne vaihtelevat hätäisesti eri tehtävien välillä. 

Ryhmä aivokuvantamiseen erikoistuneita tutkijoita Aalto-yliopistossa, havaitsivat toiminnallisissa magneettitutkimuksissa, että mitä lyhyempiä videoita testattavat katsoivat perätysten, sitä pirstaleisempaa aivojen toiminta oli. 

Multitaskaamisen on myös havaittu lisäävän stressihormonien ja adrenaliinin eritystä kehossa, mitkä yhdessä saavat aikaan levottoman ja jopa ahdistuneen olon. Pitkään jatkuneena aivojen ylirasitustila muokkaa aivojen toimintatapaa, ja lopulta aivot tottuvat poukkoilemaan asiasta toiseen. Ilmiöstä käytetään termiä ADT, attention deficit trait. 

Seuraavassa blogiartikkelissa kerromme lisää ADT:stä sekä vinkit millä tavoilla rajoittaa ja tasapainoittaa aivojen ylikuormitusta.

Me Rebootilla haastamme sinut laittamaan tänä iltana kännykkäsi syrjään, ja keskittymään mieluummin yhden asian tekemiseen, kuten kirjan lukemiseen tai vaikkapa palapelin rakentamiseen.  

 LÄHTEET:

https://www.aalto.fi/fi/uutiset/elokuvatutkimus-osoitti-multitasking-kuormittaa-aivoja 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/hbm.23591

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *